UZAKTAN EĞİTİM NEREYE KADAR?
25-01-2021
1986 görüntülenme
İDRİS ŞEKERCİ
UZAKTAN EĞİTİM NEREYE KADAR?
Bir dönemi daha geride bıraktık. Geçen sene Mart ayından itibaren, mecburen muhatabı olduğumuz uzaktan eğitim tartışmalarının gölgesinde, bu eğitim öğretim yılının yarısını da bitirmiş olduk. Ölçme ve değerlendirme, devamsızlık, erişilebilirlik gibi bir çok başlığın da tartışıldığı bu dönemin göz ardı edilen asıl gündemi, online ya da dijital eğitimin geleneksel eğitimin yerini alabilecek bir derinliğe sahip olup olmamasıdır.
1988 yılından itibaren gündemimize giren dijital/online eğitim, mevcut müktesebatı ve salgın kaynaklı geniş katılımlı yeni tecrübesiyle, geleneksel eğitimin yerini tutabildi mi ya da tutabilir mi?
Her ne kadar yapısı öğrencinin eğitimin merkezine oturtulması nedeniyle genetiği bozulsa da geleneksel eğitimde, öğretmen merkezli eğitim anlayışı esastır. Öğrenci, bilgiyi talep eden olarak öğretmeniyle, “usta-çırak” ilişkisine benzer bir ilişki içerisindedir. Bu eğitim anlayışında öğretmenin görevi sadece bilgi aktarımı ile sınırlı değildir. Öğrencisini, ruhen ve bedenen yetiştirmek, olgunlaştırmak gibi bir misyona da sahiptir öğretmen.
Uzaktan eğitim, öğrenci ile öğretmenin sanal gerçekliği üzerinden bilgi alış verişi ya da öğretimi ile sınırlıdır. Dijital yöntemlerin hiç birisi, öğrenciyi eğitebilecek bir derinliğe sahip olmadığı gibi ne jest ve mimiklerin anlaşılabilmesine ne de derse intibakın sağlanıp sağlanamadığını anlamaya elverişlidir.
Geçenlerde öğretmenliğe yeni başlamış oğlum ile uzaktan eğitim üzerine konuşurken bir anekdot aktardı. Aslında bu tecrübe tek başına uzaktan eğitimin sadra şifa olmaktan uzak bir oyalamaca olduğunu ortaya koyuyordu. Genellikle görüntüleri ve sesleri kapalı sanal bir sınıfa(!) ders anlatan oğlum, sehven görüntüsünü açan öğrencisinin yatakta pijamaları ile dersi dinliyormuş gibi yaptığını fark ediyor.Bu durum büyük bir heyecanla başladığı öğretmenlikte travmatik bir sonuca neden oldu desek abartmış olmayız.Belki de salgın döneminde hepimizin gündemi olan uzaktan eğitimi anlamaya dair en masum örnek budur. Bu anekdot, ne öğretmene ne de derse saygı ile örtüşmeyen –aslında- uzaktan eğitimin kaba bir özetidir.
Öğretmenin her zamankinden daha fazla efor sarf ettiği, evini adeta okula çevirdiği uzaktan eğitim sürecinin, 15 Şubat tarihi itibariyle kısmen de olsa sona erecek olması, en çok da öğretmenleri ve velileri sevindirmiştir. Akıllı telefon ya da tabletlerini açarak yarım kalan uykularına devam ederek mış gibi ders dinleyen çocuklarına tahammül edemeyen velileri ve öğrencilerinin gözlerinin içine bakarak veya sıraların arasında dolaşarak keyifle ders anlatmak yerine; adeta bir duvara konuşurcasına monolog yapmak zorunda kalan öğretmenleri ikinci dönem başlaması muhtemel yüz yüze eğitim hayali heyecanlandırmaya yetmiştir.
Öğrenciyi bilgi depolanan bir harddisk’e dönüştüren uzaktan eğitimin, ölçme ve değerlendirme açısından yeterli bir müktesebata da sahip olmadığını dönem sonunda yaşanan tartışmalarla hep birlikte müşahede ettik. Son tahlilde, eğitim öğretimin olmazsa olmazı olan kazanım ve davranışların öğrencide ne ölçüde var olduğunu ölçümleme kapasitesi olmayan bir eğitim sürecini geride bıraktık maalesef. Oysa eğitim öğretimin asıl amacı, öğrenciyi hedeflenen kazanım ve davranışlara eriştirmektir.
Hepimizin ortak beklentisi, öğretmenin performansı ölçüsünde kıymet görmediği ve sanki oturduğu yerden maaşını alıyormuş gibi bir algının gölgesinde geçen bu sürecin bir an önce sona ermesi, öğrencisi ile öğretmenin, adına "okul" dediğimiz eğitim yuvasında buluşacağı günlerin bir an önce gelmesidir.
YAZARLAR
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.