İSLAM ALEMİ
Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'in uluslararası denetim altında birleşik bir yürütme otoritesi kurulması önerisi tartışmalara neden oldu.
Orta Doğu'da yeni jeopolitik düzene doğru ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu turu kapsamında katılması beklenen Riyad'daki KİK Zirvesi’ne Irak, Mısır ve Ürdün'ün de çağırılması bölgede yeni düzen tartışmalarını beraberinde getirdi.
Libya'da Dibeybe hükümetini düşürme ısrarı Temsilciler Meclisi'ni bölünmeye sürüklüyor Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in, yeni bir hükümet kurulması ve başbakan seçilmesi yönünde attığı adımlar Libya siyasetinde yeni bölünmelere kapı aralıyor.
Endonezya'da başkent taşıma serüveni: Cakarta'dan Nusantara'ya Endonezya’da uzun yıllar tartışılan ve nihayet geçen yıl 29 Eylül’de yasalaşan başkentin taşınması planı, müstakbel başkente verilecek ismin de belirlenmesiyle artık projeden öteye geçmiş oldu.
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 10 anlaşma imzalandı Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında enerji, çevre, finans ve ticaret alanlarında 10 anlaşma imzalandı.
BAE Endüstri ve İleri Teknoloji Bakanı Cabir: Türkiye ile çok güçlü ortak temellerimiz var Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Endüstri ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan el-Cabir, Türkiye ile BAE ilişkilerini değerlendirirken, "İki ülkenin de çok güçlü ortak temelleri var. Bunu geliştirebiliriz ve geliştirmeliyiz." dedi.
BAE basını: Bin Zayid'in ziyareti Türkiye-Arap ülkeleri ilişkilerini yeni bir döneme taşıyacak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) basını, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın dün Ankara'ya yaptığı ziyaretin Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri yeni bir döneme taşıyacağına dikkati çekti.
Suudi Arabistan-Lübnan krizinin perde arkası Suudilerin diplomatik ilişkileri kesmekle yetinmeyip Lübnan’dan yapılan ithalatı durdurma kararı alması, ekonomik çöküş içindeki ülkeye ağır darbe oldu.
Esed rejimiyle normalleşme sürecine giren Arap ülkeleri, savaş döneminden sonra Suriye'nin yeniden imarında söz sahibi olmak ve kendilerine kazanımlar sağlayacak ekonomik ilişkiler kurmak istiyor.
Suudilerin Lübnan krizini tırmandırması ve Yemen'de önemli merkezlerden Hudeyde'den askerlerini aniden çekmesi geleneksel "çek defteri" politikasına dönüşün işaretleri olarak okunabilir.
Sudan'da istikrarı tehdit eden sorunlar Sudan’daki darbe girişimiyle ilgili pek çok yorum ve komplo teorisi tedavüle sokuldu.
Libya ve uluslararası kamuoyu 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlere yavaş yavaş odaklanmaya başlamışken iç ve dış aktörlerden gelen açıklamalar seçimlere doğru gündemin daha fazla ısınacağını gösteriyor.
ABD-Suudi Arabistan ilişkileri zayıflamaya devam ediyor Suudi Arabistan'daki rejime, iç ve dış tehditlere karşı uzun yıllar boyunca fiili güvenlik garantileri sağlayan ABD'nin bu politikasının son dönemde köklü bir değişime uğradığı görülüyor.
Abu Dabi-Ankara hattında yakınlaşma BAE'nin ulusal güvenlik ve dış politikası açısından önemli bir isim olan Tahnun bin Zayid Al Nahyan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi iki ülke arasında karşılıklı bir normalleşme eğilimi olduğunu ortaya koyuyor.
Tunus'ta Cumhurbaşkanı'nın olağanüstü yetkilerini süresiz uzatması 'maskeli diktatörlüğe' işaret ediyor Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı olağanüstü kararlar, ülkenin siyasi ve ekonomik krizlerden geçen on yıllık demokrasi sürecini sona erdirdi.
Afganistan'da Taliban iktidarı bölge ülkeleri için ne anlama geliyor? Taliban’ın Kabil’e girmesiyle ABD ve müttefikleri için Afganistan’ı terk etmek hayat memat meselesine dönüştü.
İran’daki yeni hükümeti nasıl değerlendirmeliyiz? Ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde önemli sorunlarla karşı karşıya olan Cumhurbaşkanı Reisi, kabinesine şahin kanada mensup isimleri dâhil ederek süregelen krizleri aşmayı hedefliyor.
Türkiye-Mısır müzakerelerinde ikinci tur ve ilişkilerin geleceği Bölgesel açıdan bakıldığında iki ülkenin doğrudan rekabet halinde olduğu ve bir uzlaşma yaşanması durumunda iki ülkenin de kazançlı çıkabileceği başlıca iki alan: Doğu Akdeniz ve Libya.
Balkanların son üç yüz yıllık tarihine baktığımızda Müslümanlara yönelik bir seri soykırım ve etnik temizlik yapıldığını görüyoruz. Bu süreçte Müslümanlara uygulanan etnik temizlik ve soykırımın çok az bir kısmı akademik inceleme konusu yapıldı.
Taliban’ın dönüşüne zemin hazırlayan faktörler ve Afganistan’ı bekleyen üç senaryo Gelinen aşamada Afganistan'ı üç senaryonun beklediği söylenebilir: Gani hükümeti ile Taliban arasında uzlaşma ve yetki paylaşımı; Taliban'ın ülke genelinde hakim güç haline gelmesi ve son olarak ülkenin Suriye benzeri bir iç savaşa sürüklenmesi.
Afganistan’ın dünyaya açılan tek kapısı konumundaki Kabil Havalimanı, ülkedeki diplomatik misyonların faaliyete devam edebilmesi için hayati önemde.
Lübnan gerek siyasi tıkanıklık gerekse hızla bozulan ekonomisi sebebiyle karanlık bir tünele girmiş durumda.
İsrail polisi, Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Filistinlilere saldırdı İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da fanatik Yahudilerin baskınını önlemek için nöbet tutan Filisitinlilere saldırdı. Saldırılarda 305 Filistinli'nin yaralandığı bildirildi.
Muhammed bin Selman neden İran'a yaklaşıyor Son dönemde Orta Doğu bölgesindeki devletler uzun yıllardır takip ettikleri için gelenekselleşen dış politika yönelimlerinde köklü değişim sinyalleri vermeye başladılar.
Afganistan barış sürecinde kritik aşama Hem Türkiye’nin Pakistan üzerinden Taliban’a baskı yapıp İstanbul görüşmesine ikna etmesi hem de ABD’nin Taliban’a “Afganistan’dan çıkmamızı istiyorsan o zaman İstanbul’a geleceksin” mesajını çok açık ve net bir şekilde vermesi zaruridir.
Türk Konseyi yeni bir sıçrama dönemine hazırlanıyor Türk Konseyi Devlet Başkanları zirvesi dün Kazakistan’ın ev sahipliğinde çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Türkiye-Mısır ilişkilerinde gerilim/yumuşama sarkacı Mısır'da 3 Temmuz 2013’te Mursi iktidarına karşı gerçekleşen askeri darbeye Türkiye’nin gösterdiği tepki ikili ilişkilerin hızlıca gerilemesine yol açmıştı.
YAZARLAR
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.