EBA Hürriyet Gazetesi'nin Nesi Olur?
10-10-2020
2044 görüntülenme
İDRİS ŞEKERCİ
EBA Hürriyet Gazetesi'nin Nesi Olur?
Eğitim Bilişim Ağı anlamına gelen EBA,2011-2012 yılında başlayan FATİH Projesi ve etkileşimli tahta ile gündemimize girdi. Dönemin YEĞİTEK Genel müdürünün ifadesiyle söyleyecek olursak EBA, bir donanım projesinden ziyade güvenli içerik üreten bir sistemin adıdır ayrıca.
Pandemi süreciyle her zamankinden daha fazla gündemimize giren EBA, her branşta üretim yapması, EBA TV, canlı dersler ve soru bankasıyla tüm olumsuzluklara rağmen takdiri hak eden bir sosyal nitelikli dijital eğitim platformudur.
Covid-19 salgınının ilk günlerinden itibaren Bilim Kurulu kararıyla yüz yüze eğitimin askıya alınması üzerine öğrencisi -velisi, öğretmeni- yöneticisi ile bütün bir toplumun ilgi odağı olan ve eğitim için yegane adres olarak konumlandırılan EBA, bir müddet sonra ister istemez eror vermeye başladı. Bir noktaya kadar anlayışla karşılamak mümkün olsa da "Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belli olur." hesabı pandemi devam ettikçe EBA'ya rağbet olacaktı ve erkenden tedbir alınması gerekiyordu.
Yaşanan sıkıntılar ve mevcut teknolojik alt yapı, uygulayıcı durumda olan öğretmen ve okul idarecilerin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalınca başka platformlardan ve uzaktan eğitim imkanlarından da istifadenin yolu açıldı. Bu alandaki mülahaza bağlamında,asıl konumuza odaklanmak için bu kadar ile iktifa edelim.
Peki,EBA özelinde gündeme getirmek istediğimiz husus ve kamuoyunun dikkatine sunmak istediğimiz sorun nedir?
3 Ekim tarihli Hürriyet gazetesinde bir haber ve manşet sanıyorum çoğumuzun dikkatini çekmiştir.Uzaktan eğitimde ekranlarda anlatılan dersleri günlük olarak gazetemizin "Eğitime Destek Özel Eki"nden takip edebilirsiniz notuyla bir açıklama geçiyordu haberin içeriğinde.
Şimdi bir çoğunuzun "Ne var bunda canım,millete hizmet sunuluyor " dediğini duyar gibiyim. İlkin ben de benzer düşüncelere kapılmış olsam da işimizin doğası gereği "Bu işin arka planında" ne olup bittiğini anlamak için mevzuya odaklanarak küçük bir araştırma yaptım. Edindiğim bilgi, meselenin o kadar da masum olmadığı yönündeydi maalesef. Emeğin istismarı ve bir kısım medyaya -amiyane tabirle- EBA'nın içeriğini ve niteliğini artırmak için gecesini gündüzüne katan öğretmenlerin "el emeği göz nuru" diyebileceğimiz hazırlığının bilâbedel(?) servis(!) edilmesiydi söz konusu hikaye..
EBA'ya üretim katkısında bulunan öğretmenlerin varlık nedeni, bakanlığın yüzünü ağartacak, öğrenciye nitelikli materyal hazırlamaktır.Telif hakkı elbette ki MEB'e ait olan, bu sunu ve derslerin kamuya arzında da tek yetkilinin bakanlık olduğu kuşkusuzdur. Lakin, hazırlanan sunuların metne aktarımını talep etmek ve her sunu için soru hazırlanmasını istemekten sonra yapılacak iş gazeteye bu emeği malzeme etmek olmalıydı.
Hürriyet Gazetesi, MEB'e hangi katkıyı sunarak EBA için hazırlanan sunumlarını ve sorularını "özel ek" marifetiyle okuyucusuna sunmaktadır? Gazetenin satın alınmasıyla ancak elde edilebilen, kamuya ait bu içeriğin ranta devşirilmesi ve buna bakanlık tarafından -isteyerek veya istemeyerek- çanak tutulması ne kadar doğrudur?
Bir kısım özel yayınevlerinin vakti zamanında, bir çok gazetede yüksek bedeller ödeyerek konu anlatımı-soru bankası ve deneme yayınlattığını biliyoruz. Acaba Hürriyet Gazetesi de bakanlığa bu içeriğin bedeli olarak bir ödeme yapmış mıdır?
Öğretmenlerin öz hazırlığı diyebileceğimiz bu sunumlar sadece Hürriyet Gazetesi'ne mi verilmiştir?
Başka gazetelere de bu içerik paylaşımı sunulacak mıdır?
Kamuyu, en basitinden "emeğe saygısızlık ve kul hakkı" olan bu uygulama hakkında bakanlık yetkililerinden aydınlatıcı bir açıklama beklemektedir.
Hangi bürokratın,neyi gözeterek böyle bir şeye vesile olduğunun, bu paylaşımın hukukî alt yapısının olup olmadığının ve oluşabilecek başkaca komplikasyonların ve istifhamların hesap edilip edilmediğinin cevabı verilecek midir?
Yoksa bizim bilmediğimiz bakanlığımızın başkaca âli menfaatleri mi söz konusudur?
YAZARLAR
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.