Amerika Yazıları -1-
19-06-2020
3769 görüntülenme
BAYRAM KARA
Amerika Yazıları -1-
Amerika’da altı ayı aşkın süredir doğduğum topraklardan uzaklarda hayatıma devam ediyorum. Burada geçirmiş olduğum süre zarfında çok güzel tecrübeler kazanmış bulunmaktayım. Dünyanın her bölgesinden insanın bulunduğu bir ortamda, değişik dilleri, çeşitli kültürleri aynı anda tecrübe etme fırsatım oluyor. Bütün dünyadan gelen insanların burada bulunması haliyle birçok dininde bir arada yaşamasını mümkün hale getiriyor. Hele ki yaşadığım şehir olan New York’ta bunu görme fırsatınız daha fazla.
Amerika’ya gelirken zihnimde birçok problemle beraber buraya geldim. Kişiliğim gereği zihnimde sürekli problemler olur ve bu problemleri yolda yürürken, uçakta, arabada, otobüste seyahat ederken sürekli düşünerek çözüme kavuşturmaya çalışırım. Zihnimi en çok meşgul eden soru acaba bu ülkeye geldiğimde buradaki kültüre hemen entegre olarak Müslüman Türk kimliğimi kaybedecek miydim? Dünyanın her ülkesine silahtan tutun iletişim ve ulaşım araçlarına kadar birçok şey satan bu ülke, bende büyük bir hayranlık uyandırarak mıydı? Amerika Müslüman kimliğimde derinden yaralar açarak yavaş yavaş manevi ölümüme sebeb olacak mıydı? Bütün bu sorular zihnimi hâlâ kemirmeye devam ediyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun en zor dönemlerini yaşadığı on dokuzuncu asırda, devletin Avrupa’ya göndermiş olduğu talebeler ülkelerine büyük bir hayranlıkla dönüyorlardı. Namık Kemal’in Londra ziyareti sonrasında yazmış olduğu şu satırlar Batı karşısında büyük yenilgileri deneyimleyen Müslüman zihinlerin Batı’ya olan hayranlığını gözler önüne sermektedir. “Bu beldeye, enmûzec-i âlem denilse yerindedir. Medeniyet-i hazıra demek, Londra demek. Hep sisli, hep karanlık. Ama bu nikâbın altında medeniyetin nazenin bir dilrübâsı gülümsüyor.” Aynı şekilde Ziya Paşa’nın Avrupa’yı gezdikten sonra Batı’nın maddi yönden üstünlüğünü şu dizelerle ifade ettiğini görmekteyiz:
Diyar-ı küfrü gezdim, beldeler kâşâneler gördüm
Dolaştım mülk-i İslamı bütün viraneler gördüm
İmparatorluğun son asrında aydınların Batı’ya göstermiş oldukları bu hayranlığı, Cemil Meriç Ziya Paşa üzerinden sert bir eleştriye tabi tutmuştur. Meriç Ziya Paşa’nın Londra’ya ayak bastığında toplumda bulunan sınıf uçurumunu, fabrikalarda çalışan işçilerin zorlu saatler altında çalıştıklarını, şehrin kanalizayondan yoksun oluşu gibi eksiklikleri görmeden büyük bir hayranlıkla şehirden bahsetmesini, Paşa’nın bakışının nisbi oranda olmasından kaynaklandığını bildirmiştir.
Burada bulunduğum süre zarfında gözlemlerimi sürdürmeye devam ediyorum. Tanzimat dönemindeki talebeler gibi buradaki bütün gelişmelere, ülkenin ekonomisine, sanayisine efsunlanmış bir hayranlıkla bakmıyorum. Ancak buna mukabil aşırı nefretin getireceği körlükleri de üzerimden atarak ortamı anlamlandırmaya çalışıyorum. Bu yazı serisinin devamında ülke hakkında gözlemlerimi yazmaya başlayacağım.
YAZARLAR
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.