Vatana İhanetin Hak İhlali Olur mu?..
29-02-2016
4189 görüntülenme
Av Mustafa KARAKAŞ
Vatana İhanetin Hak İhlali Olur mu?
Vatana ihanet ve casusluk suçlamalarıyla tutuklu olarak yargılanmakta olan Can DÜNDAR ve Erdem GÜL tarafından, 6 Aralık’ta yapılan bireysel başvurular, yargıda ender görülen bir hızla; 17 Şubat’ta gündeme alındı ve bir hafta içinde karara bağlandı.
Hayır!..“Yargı artık hızlı işlemeye başladı” diyeceğiz ama hemen aklımıza; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın, (sosyal medya organlarında kendisi ve ailesine karşı yapılan temel insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik verilen mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle) 18 Nisan 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru aklımıza geliyor...
Cumhurbaşkanı’nın bireysel başvurusunun dahi yaklaşık iki senedir gündeme alınamayan bir Mahkemeden bu hızla karar çıkması, insanı şüpheye düşürüyor ister istemez.
Anayasa Mahkemesi “tutuklama kararlarının hak ihlaline yol açtığına” karar vermekle yetinse hadi fazla sorun edilmeyebilir.
Fakat Mahkeme bununla yetinmeyip, adeta Ağır Ceza Mahkemesi edasıyla davranarak davanın esasına girmiş ve davaya konu fiillerin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini buyurmuş.
Vatana ihanet ve casusluk gibi suçlar için Dünyanın hiçbir ülkesinde tutuksuz yargılanma söz konusu olamayacağı halde “tutuklama hak ihlalidir” diyeceksin.. Bunun üstüne bir de bu suçların, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyeceksin.
Sonra da yargı bağımsızlığından.. Yargıya güvenden falan bahsedeceksin!..
Kusura bakmayın ama, hiç inandırıcı olamazsınız!...
Anayasa'nın 6. maddesinde hiçbir kimse veya organın kaynağını Anayasa'dan almayan bir yetki kullanamayacağı ifade edilirken “Anayasa Mahkemesi” bundan istisna edilmemiştir…
Anayasa'nın çizdiği sınırlar içinde yetki kullanması, Anayasa Mahkemesinin kararlarının da hukuksal açıdan geçerli olmasının ön şartıdır. Anayasa’nın öngördüğü hukuk devleti ilkesi, yalnızca hukuk kuralı koyan iktidarların değil, bu kuralları uygulayan ve yorumlayan kurumların da Anayasal çerçeve içinde kalmalarını gerektirmektedir...
Bir denetim organı olan Anayasa Mahkemesinin, hukuk dışına çıktığı iddia edilen otoriteyi denetlerken, bu denetiminin hukuka uygunluğu konusunda tüm şüphelerden arınma zorunluluğu vardır. Denetimin meşruiyeti, denetleyen organın hukuksal meşruiyet sınırları içinde hareket etmesine bağlıdır.
Maalesef Anayasa yargımızın bu hukuki ilkelerin halen çok uzağında kalmaktadır.
Etkinliği devam ettiği anlaşılan Anayasa Mahkemesi yapısının acilen değişmesi ve “egemenliğin meşruiyet kaynağı olan halk iradesinin” yüksek yargı organlarının oluşumuna yansıması için gerekli Anayasal düzenlemelerin bir an evvel gerçekleştirilmesinin elzem olduğu bir kez daha görülmüştür.
YAZARLAR
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.