Hukuk, Ebû Suud Efendisini Arıyor
11-02-2016
3305 görüntülenme
Av. Mustafa KARAKAŞ
Hukuk, Ebu Suud Efendisini Arıyor
Son dönem hükümetlerinin birçok alanda ülkeyi çağ atlattığı, özellikle dış siyasette mazlumlardan yana tavır koyarak zor durumdaki coğrafyalarda bulunan insanların umudu olduğu inkâr edilemez.
Dâhili siyasette yapılan yenilikler ile daha önce kırılıp dökülmüş olup da tamir, telafi edilen hususlar ise saymakla bitmez.
Yiğidin hakkını verdikten sonra esas konumuza gelirsek; aynı başarıların hukuk alanında da gösterildiğini maalesef söyleyemiyoruz.
Görüyoruz ki bu süreçte hükümetler, siyasal eylem ve işlemlerine paralel düşecek kuvvetli bir hukuki düşünce pratiğine, birikimine ve teorisine sahip olamadılar.
Halkı temsilde ne kadar güçlü, siyasi tavır alışlarında ne kadar kıvrak, ne kadar becerikli iseler, hukuki meselelerde bir o kadar zayıf, birikimsiz bir görünüm verdiler.
Hukuk reformu beklentisi altında yapılanlar ise sadece hukuki süreçlerin hızlandırılması çalışmalarından ibaret kaldı.
Hukuk sisteminin kökten değişimi gerekmekteyken bu sistemin ortaya çıkardığı sonuçları ıslah etmeye yönelik çalışmaların yeterli olması mümkün olamadı.
Bu çalışmaların neticesi olarak ortaya konan hukuk metinlerin, kanun ve yönetmeliklerin anlaşılır, kısa ve öz metinler olarak hazırlanamayışı, sorunun biri çözülürken bir başka soruna yol açılmasına neden oldu.
Hukuk sistemimizin baştan aksak olması yanı sıra hukuki metinlerin, daha çok hukukçular eliyle değil, bürokrasiye egemen olan Maliye Bürokratlarınca oluşturulmaları, bu metinlerin anlaşılmaz, her yana çekilebilir, karmaşık ve çok uzun olması sonucunu doğurdu.
Bu süreçlerde, uygulamada ortaya çıkan sorunların özgün hukuki kurallarla aşılması yerine “torba kanun” tabir edilen, bir kanun metninde birbirinden tamamen farklı birden çok meselelerin tek bir kanun metninde çözülmeye çalışılmış olması da durumu daha da karmaşık hale getirdi.
Hulasa bugün Devletin kurumsallaşmış, güçlü ve güvenilir bir hukuk sisteminin bulunmayışı, Ülkenin siyasi, toplumsal ve ekonomik olarak gelişmesinin ve dolayısıyla da tam bağımsız bir ülke haline gelmesinin önündeki en büyük engeldir.
Tam bağımsız yeniden büyük Türkiye istiyorsak siyasi, ekonomik ve toplumsal atılımlar yetmez; hukuk sisteminin de buna uygun olarak çok güçlü bir şekilde kurumsallaşması ile siyasetin ve kurumların bu sistem içinde hareket etme zorunluluğunun sağlanması, daha da önemlisi bunun gerçekleşebilmesi için Devletin “Kanuni’nin Ebû Suud Efendisi, Abdulhamit Han’ın Ahmet Cevdet Paşası” gibi muhteşem hukukçularını bulması, mevcutta bulamıyorsa en azından bir an evvel yetiştirilmeye başlanması gerekmektedir.
İşleri zor!.. Yüce Allah (c.c) yardımcıları olsun.
YAZARLAR
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.