Şartlar masada
Suriye’de Esed rejimine karşı aktif mücadele veren 40 muhalif grubun temsilcisi yarın Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya gelecek. Ahrar-ı Şam, İslam Ordusu gibi grupların katılacağı toplantıda her örgüt şartlarını masaya koyacak. Muhalifler, ateşkes öncesi son stratejilerini belirleyecek.
Suriye'de Esed-İran ve Rusya'ya karşı aktif olarak savaş veren 40 grup Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yarın bir araya gelecek. Toplantıya Ahraru Şam, İslam Ordusu, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) güney cephelerinde faaliyet gösteren bileşenleri, Nureddin Zengi, Feylak-u Şam gibi gruplar katılacak. Bu grupların Suriye-Ürdün sınırından başkent Şam'a ve Golan tepelerine kadar oldukça geniş bir sahada direnişe katılan on binlerce kişilik savaşçı güce sahip olması dikkat çekiyor. Toplantının basına kapalı olarak yapılacağı ifade ediliyor.
ESED'Lİ GEÇİŞ ANA GÜNDEM
Toplantıda, Suriye Muhalif Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise siyasi temsilci statüsünde hazır bulunacak. Riyad toplantısında, SMDK'nın bundan sonra Suriye muhalefetinin ana siyasi temsilcisi olarak kabul edilip edilmeyeceğine yönelik tartışmaların da yaşanması bekleniyor. Yeni Şafak, Suriye ile ilgili kritik önemdeki Riyad toplantısının perde arkasını araştırdı. Suriyeli muhalif kaynaklardan alınan bilgelere göre, Riyad'da yapılacak toplantının ana gündem maddesi, Suriye'deki krizin çözümü için yapılan Viyana toplantılarında genel kabul gören “Esed'li geçiş, 18 ay sonra seçim" formülü olacak. Ancak toplantıya davet edilen ve savaş sahasındaki oldukça etkin olan muhalif askeri gruplar bu formüle başından bu yana karşı çıkıyor.
AHRARU ŞAM SÖZ SAHİBİ OLACAK
Bu grupların başında ise ülkede önemli bir askeri koalisyon işlevi gören Fetih Ordusu'nun bileşenlerinden Ahraru Şam Hareketi geliyor. Savaşçıların neredeyse tamamının Suriyelilerden oluştuğu Ahraru Şam'ın, ülkenin hemen hemen her noktasında askeri varlığı bulunuyor. Bu grubun, iç savaştan sonra da ülkenin geleceğine yönelik söz sahibi olacak birkaç teşekkülden biri olacağı ifade ediliyor.
İSLAM ORDUSU'NUN İKİ ŞARTI
Suudi Arabistan'la yakın ilişkiler içinde bulunan Zehran Alluş liderliğindeki İslam Ordusu da Riyad'a davet edilen gruplar arasında yer alıyor. İslam Ordusu, Riyad zirvesinde “Esed rejimi ve Baas unsurları tamamen temizlenmeli, İran güdümlü paralı yabancı militanlar ülkeden çekilmeli" şartlarını öne sürecek.
ÖRGÜTLER BATIYI RAHATSIZ ETTİ
Gerek Ahraru Şam gerekse de İslam Ordusu batı tarafından “radikal cihatçı" olarak kabul edilen örgütler arasında bulunuyor. Suudi Arabistan'ın, her iki örgütü de Suriye'nin geleceğinin tartışılacağı toplantıya davet etmesi iki örgüte uluslararası arenada bir meşruiyet kazandırma girişimi olarak nitelendiriliyor. Ancak Riyad'daki toplantıya önem veren Batılı devletlerin iki örgütün Riyad'a davet edilmesinden rahatsızlık duyduğu ve bu durumu Suudi makamlarına ilettikleri de Riyad toplantısı öncesi kulislerde konuşulan başka bir konu.
18 AY SONRA SEÇİME DESTEK
ABD-Ürdün destekli Güney Cephesi ÖSO bileşenleri ise ABD'nin radikal olarak nitelendirdiği unsurlarla ilişkisi olduğu gerekçesiyle askeri ve siyasi yardımdan mahrum kaldı. Bu gruplar bu yardıma yeniden kavuşmak için seküler yeni söylem geliştirdi. ÖSO unsurlarının “18 ay sonra seçim" maddesine destek verse de “Esedli geçiş" şartına sıcak bakmadıkları biliniyor.
Onurlu siyaset isteyecek
Adı Suriye İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) teşkilatıyla yan yana anılsa da bu grupla güçlü organik bağları bulunmayan Feylak-u Şam örgütü de Riyad'daki toplantı masasında yerini alacak. Feylak-u Şam daha önce ABD uçaklarının hedefi de olmuş ve bazı militanlarını bu bombardımanlarda kaybetti. Feylak-u Şam Riyad'daki toplantıda onurlu bir siyasi çözüme evet diyecekleri ifade ediliyor.
ULUSLARARASI MAHKEMEDE YARGILANSIN
Nureddin Zengi grubu ise Riyad'da başta Beşşar Esed olmak üzeare Suriye'deki katliamlarda parmağı olan Baas rejimi yöneticilerinin uluslararası mahkemelerde savaş suçuyla yargılanmasını ve batı dayatması olmadan Suriye halkının özgür iradeleriyle yapacağı bir seçimle kendi yönetimlerini tayin etmesinin yolunun açılmasını isteyecek.
Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'in uluslararası denetim altında birleşik bir yürütme otoritesi kurulması önerisi tartışmalara neden oldu.
Orta Doğu'da yeni jeopolitik düzene doğru ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu turu kapsamında katılması beklenen Riyad'daki KİK Zirvesi’ne Irak, Mısır ve Ürdün'ün de çağırılması bölgede yeni düzen tartışmalarını beraberinde getirdi.
Libya'da Dibeybe hükümetini düşürme ısrarı Temsilciler Meclisi'ni bölünmeye sürüklüyor Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in, yeni bir hükümet kurulması ve başbakan seçilmesi yönünde attığı adımlar Libya siyasetinde yeni bölünmelere kapı aralıyor.
YAZARLAR
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.