İHH’dan “Türk-Arnavutluk İlişkileri” Sempozyumu
İHH İnsani Yardım Vakfı, Alternativa Araştırma Merkezi ve Balkan Forumu tarafından Kosova'nın başkenti Priştine'de, "Osmanlı'dan Günümüze Türk-Arnavut İlişkileri" sempozyumu düzenlendi
Türk-Arnavut İlişkileri Uzmanı Araştırmacı Yazar Müfid Yüksel, sempozyumda Osmanlı'nın, Rumeli'ye yönelmesiyle başlayan Arnavut ilişkilerinin 1920'li yıllara kadar ele alındığını ifade ederek, "Osmanlı İmparatorluğu zamanında Arnavut kökenli 33 sadrazam ile çok sayıda paşa ve vali görev aldığını” söyledi.
Türk-Arnavut ilişkilerinin 1910'lu yıllarda "kopmaya" başladığını belirten Yüksel, "Balkanlar'da en kalabalık Müslüman topluluğunu Arnavutlar oluşturur. Arnavutlar, bölge ülkeler arasında Müslümanlığın teminatı olarak görülmektedir" şeklinde konuştu.
Yüksel, 1996 yılından bu yana Kosova-Arnavutluk ilişkileri ile yakından ilgilendiğini söyleyerek, Türkiye'nin bölgede düzenlenen bu tür sempozyumlara destek verdiğini kaydetti.
Bölgede Ortak Dil Osmanlıca
Bu topraklarda ortak dilin Osmanlıca olduğunu anımsatan Yüksel, "Nasıl ki Avrupalılar Latince dilini kullanmış, o dönemde buradaki eserler de Osmanlıca dilinde yazılırdı" dedi.
Yüksel, Türkiye'de yaklaşık 6 milyon Arnavut kökenli vatandaşın yaşadığına işaret ederek, bu kişilerin otorite baskınlığı veya değişim politikası ile geldiklerini aktardı.
Tarihte bazı yanlış anlaşılmaların olduğunu vurgulayan Yüksel, "Arnavutluk'ta, Sırpların etkili olduğu dönemde Osmanlı son derece kötü yansıtıldı. Diğer taraftan Türkiye'de de Arnavutların Osmanlı'ya ihanet ettiği söylendi ama iki çıkarım da doğru değil. Ne Osmanlı anlatıldığı gibi sömürgeci bir toplumdu ne de Arnavutlar Osmanlıya ihanet etti" diye konuştu.
Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'in uluslararası denetim altında birleşik bir yürütme otoritesi kurulması önerisi tartışmalara neden oldu.
Orta Doğu'da yeni jeopolitik düzene doğru ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu turu kapsamında katılması beklenen Riyad'daki KİK Zirvesi’ne Irak, Mısır ve Ürdün'ün de çağırılması bölgede yeni düzen tartışmalarını beraberinde getirdi.
Libya'da Dibeybe hükümetini düşürme ısrarı Temsilciler Meclisi'ni bölünmeye sürüklüyor Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in, yeni bir hükümet kurulması ve başbakan seçilmesi yönünde attığı adımlar Libya siyasetinde yeni bölünmelere kapı aralıyor.
YAZARLAR
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.