Gannuşi: Nahda'ya dokunmak milli güvenliğe dokunmaktır

Gannuşi: Nahda'ya dokunmak milli güvenliğe dokunmaktır

Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, Nahda hareketinin ve parlamentodaki grubuna dokunmanın, milli güvenliğe dokunmak olduğunu belirtti.

Tunus'ta Nahda hareketi, 2016-2017 yılındaki faaliyetlerini değerlendirmek üzere toplandı.

"NAHDA'YA DOKUNMAK..."

Hareketin lideri Raşid el-Gannuşi, yıllık değerlendirme toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "Nahda, milli güvenliğin temellerinden birini teşkil ediyor. Nahda, Tunus devriminin kazanımlarından bir parça. Hareketin ve parlamentodaki grubunun birliğine dokunmak Tunus'ta milli güvenliğe dokunmak gibidir" dedi.

"NAHDA DEMOKRATİK GEÇİŞİN TEMEL TAŞIYICISI"

Parlamentoda Nahda'nın dahil edilmediği yeni bir cephe oluşturulmasına işaret eden Gannuşi, "Nahda'ya dokunmak, demokrasi projesi için tehdit oluşturuyor. Nahda, bu projenin ve demokratik geçiş hedefinin temel taşıyıcısı. Biz oluşumlar hakkında görüşlerimizi aktarıyoruz. Daha önce de karşımızda oluşumlar ve cepheler kurulduğunu gördük. Ancak bunlar devam etmedi çünkü mevcudiyetlerinin gerekçesi yok" ifadelerini kullandı.

Nahda'nın ülkede ulusal uzlaşı gibi çeşitli konularda büyük rol oynadığını belirten Gannuşi, Nahda'nın liderlik vasfı taşıyan faal bir grup olduğunu aktardı.

NELER YAŞANDI?

Tunus'ta parlamentoda 4 grup ile bağımsız milletvekillerinin de katıldığı henüz resmi olarak açıklanmayan bir cephe oluşturulmuştu. Parlamento kulislerinde uzun süren görüşmelerin ardından kurucuları tarafından "ilerici, ılımlı" olarak tanımlanan cepheye katılan vekil sayısının 50'ye ulaşabileceği tahminleri yapılıyor.

'DEMOKRATİK İSLAM'

30 yıldır ‘ılımlı İslamcı' olarak adlandırılan Tunus Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi, 20 Mayıs 2016'da gerçekleştirilen partisinin 2012'den beri yapılan ilk kongresi olan açılışta laiklik ve özgürlük vurgusuyaparak şunları söylemişti:

"Dini siyasi mücadelelerden uzak tutmak istiyoruz. Tarafsızlık çağrısında bulunuyoruz. Modern bir devlet, ideolojiler, büyük sloganlar ve siyasi kavgalarla değil, uygulanabilir programlarla işler. Devletin gücü, baskı ve özgürlüklerin reddi anlamına gelmediği gibi; özgürlük de kaos anlamına gelmez.”

Kongreden önce de Fransız Le Monde gazetesine konuşan Gannuşi, Arap Baharı sonrası Tunus'ta siyasi İslam'a yer kalmadığını ifade etti. “Tunus şu an bir demokrasi. 2014 Anayasası seküler ve dini aşırıcılığa limit koydu. Siyasal İslam'ı bırakıp, demokratik İslam'a geçiyoruz. Siyasal İslam'ı temsil ettiğimizi iddia etmeyi bırakıp, Müslüman demokratlar olduğumuzu söylüyoruz” demişti. timeturk

YAZARLAR

Arslan ATEŞ

ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...

Beytullah DEMİRCİOĞLU

Haydut Devlet İfadesi Devamı...

Mustafa KASADAR

Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...

حسين الموسى

وجاء رمضان Devamı...

Av. Mustafa KARAKAŞ

Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...

İdris ŞEKERCİ

28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...

Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU

Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...

Bayram KARA

AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...

Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN

Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...

Tuğba GÜNEY

KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...

Dr. Metanet OĞUZ

İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...

Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر

(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...

Şahmettin BALAHORLU

ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...

شهم الدين بلاحورلو

اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...

FOTO GALERİ

Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.