BAŞKANLIK SİSTEMİ SORUNSUZ DEĞİLDİR / ARAŞTIRMACI -YAZAR ÖMER ALÇEP'İN KALEMİNDEN

BAŞKANLIK  SİSTEMİ SORUNSUZ  DEĞİLDİR  / ARAŞTIRMACI -YAZAR ÖMER ALÇEP'İN KALEMİNDEN

Aslında bu formatıyla Başkanlık Sistemi, bir anlamda kilit partilerin tahakkümü altına girmektedir.

ÖMER ALÇEP / TİMEALEM ANALİZ

Başkanlık Sistemi Sorunsuz Değildir

Ak Parti ve Cumhurbaşkanımızın 2020 ve 2071 tarihlerine ilişkin geleceğimize yönelik hedeflerinin gerçekleşme risklerine yönelik endişelerimizi paylaşmak kulluk ve vatani bir görev değil midir? Bu endişelerimiz  en azından "bir de böyle mi baksak acaba?" kabilinden ele alınırsa bile fayda sağlamış olmaz mı? Elbette ki her siyasi görüş ancak uygulandığında faydalı, doğru, güzel, iyi kavramları üzerinden isabetli mi veya değil mi değerlendirmesine tabi tutulabilir. Basiret ve feraset işte burada çok önem arz eder.

Türkiye'de sistem değişikliğine çok fazla destek versek de kısa zamanda kurumsal hale gelmenin  zorunluluğuna da işaret etmiştik. En önemli sorunu da bazen çok zayıf halk desteğiyle bile kaçışı mümkün olmayan iktidar imkanı sunmasıdır. Mısır'da öyle olmuştur. Merhum Mürsi % 12  halk desteğiyle 90 milyonu aşkın ülkede Cumhurbaşkanı seçilmesi sorunu ile karşı karşıya getirmiştir.  Bu tercih hem onu hem de Mısır'ı zora sokmuştur. 

Bu nedenle, ülkeyi çok iyi bilen biri olarak  bana "Mısır'a Cumhurbaşkanı kim olsun?"  sorusaydı duygularımla Mürsi olsun desem de siyasi aklımla asla olmasın derdim. Siyasette duygular akla galip gelirse çok büyük musibet yaşanır. Duygularla hareket edilmesinin bedeli hem  Mürsi ve Müslüman Kardeşler'e,  hem de Mısır- Türkiye ilişkilerine çok büyük zarar vermiştir. Bu yazımda konumuz Mısır ve seçimleri  olmadığından bu kadarıyla yetinmek isterim. 

Bugün ülkemizde Başkanlık sisteminde ortaya çıkan ve çözülmesi gereken elzem  sorun, halkın iradesinin adaletli biçimde yönetime yansımasında yaşattığı sorunlardır. Buna göre iki etnik kimlik üzerinden siyaset yapan partiler bu sisteme göre ne yazık ki anahtar parti haline  geldiler. Hak ettiklerinden çok daha fazla siyasi güç elde ettiler. Hem sorumluk üstlenmiyorlar hem de ülkemizin siyasetinin belirlenmesinde çok oy almış büyük partiden çok daha fazla belirgin etki ediyorlar. Önemli bir tespit yapmalıyız. Hiç şüphesiz MHP'nin vatansever duruşu ve olaylar karşısında tutumu  hiç bir şekilde HDP ile asla kıyaslanamaz. Kıyaslanmamalıdır da! 

Ancak Ak Parti'nin, etnik olarak Türk kimliğini önde  tutan MHP ile ittifakı,  Millet İttifakı'nı da  etnik bakımdan Kürt kimliğini istismar eden ve PKK ile ilişkisini kesmediğini söyleyen HDP ile ittifaka zorlamaktadır. Bu iki parti sistemde ne yazık ki halktan almadıkları yetki ile hak ettiklerinden çok daha güçlü hale gelmişlerdir. Ortada düzeltilmesi gereken büyük bir sorun vardır. Etnik kimlik üzerinden siyasetin şekillenmesi ileride çok büyük siyasi ve toplumsal sorunlar getirebilir. İyi bilinmelidir ki, MHP sistemde çok güçlü biçimde etkili olmaya devam ettikçe HDP'nin ve ilişkili olduğu  PKK'nın da daha da büyüyerek sorun olmaya devam edeceği unutulmamalıdır. Bu sorun siyasi değil de sosyolojiktir.

Aslında bu formatıyla Başkanlık Sistemi, bir anlamda kilit partilerin tahakkümü altına girmektedir.

Bu çok ivedi biçimde düzeltilmesi gereken bir sistem arızasıdır...

Burada HDP'yi kapatmak yeni bir parti kurmalarına zemin hazırlamak,  görünürde kusurlardan arınmış bir parti ile millet ittifakının birlikteliğine meşruiyet  sağlayacağından çok sorunludur. Anladığım kadarıyla MHP, HDP'nin kapatılmasını  çözüm olarak görüyor. HDP ile siyasi alanda mücadele amansız verilmelidir. İş, güvenlik ve adli mercilere kayarsa geçmiş tecrübelerden biliyoruz ki bundan HDP ve Millet İttifak'ı yararlanır. Ülkemiz de bundan çok ağır yara alır.

Siyasetin MHP eliyle şekilleniyor görüntüsü ortadan kalkmadıkça siyasi mücadele zorlaşacaktır...

 

 

YAZARLAR

Tuğba GÜNEY

KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...

Arslan ATEŞ

ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...

شهم الدين بلاحورلو

اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...

Bayram KARA

AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...

حسين الموسى

وجاء رمضان Devamı...

Dr. Metanet OĞUZ

İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...

Mustafa KASADAR

Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...

Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU

Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...

Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر

(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...

İdris ŞEKERCİ

28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...

Av. Mustafa KARAKAŞ

Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...

Beytullah DEMİRCİOĞLU

Haydut Devlet İfadesi Devamı...

Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN

Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...

FOTO GALERİ

Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.