Avrasya coğrafyasında barışın egemen olmasını istiyoruz
Başbakan Davutoğlu, büyük devletlerin İpek Yolu üzerindeki hatlarda kurulduğunu ifade ederek, "Avrasya coğrafyasında rekabetin değil tamamlayıcılığın, çatışmanın değil barış ve istikrar ortamının egemen olmasını istiyoruz" dedi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim perspektifimiz bütün bir Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası haline getirmek. Avrasya coğrafyasında rekabetin değil tamamlayıcılığın, karşılıklı gerginliğin, çatışmanın değil barış ve istikrar ortamının egemen olmasını istiyoruz" dedi.
Davutoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Uluslararası Türk Akademisi'nin Hoşgörü ve Barış Sarayı'nda düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada, "Bir kez daha Astana'dan ifade ediyorum ki inşallah tarihin sonuna kadar Kazakistan bağımsız kalacak, nice 25 yıllara, 25 asırlara kadar Kazakistan bu Asya topraklarında özgür bir ülke olarak yaşayacak, Türkiye de her zaman Kazakistan'ın yanında yer alacak" diye konuştu.
Büyük devletlerin İpek Yolu üzerindeki hatlarda kurulduğunu ifade eden Davutoğlu, modern döneme geçildiğinde "Büyük oyun" olarak nitelendirilen rekabetin de bu coğrafyada şekillendiğini vurgulayarak, siyasi rekabetin bazen bu coğrafyaları böldüğünü anlattı. Tarihin, modern dönemde de bu coğrafyadan aktığını belirten Davutoğlu, soğuk savaşın, bu tarihi akış içinde "coğrafyanın doğallığının kaybolduğu bir parantez" olduğunu söyledi.
Soğuk savaşta ve modern jeopolitik içinde yaşanan çatışmalı dönemde Avrasya'nın kültürel ve ekonomik etkileşiminin zayıfladığını dile getiren Davutoğlu, "Soğuk savaşın ortaya çıkardığı sınırlar aramızda bariyerler oluşturdu" dedi.
Soğuk savaşın bitimiyle yeni bir dönemin başladığını, bu dönemde yeni dezavantajlar ve avantajların ortaya çıktığını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bu koridor üzerinde şimdi ne şekilleneceği, eski İpek Yolu hattı üzerinde, bizim elimizde. Ya bu hattı barış için kullanacağız, daha çok ticaret, daha etkin ulaştırma, daha yoğun bir kültürel etkileşim için kullanacağız, enerji hatları için kullanacağız, halkları birbirine bağlayan büyük projeler için kullanacağız ya da bu hat üzerinde rekabet edip bu rekabetlerin çatışmacı ortamında herkes kaybedecek. Bizim perspektifimiz bütün bir Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası haline getirmek. Avrasya coğrafyasında rekabetin değil tamamlayıcılığın, karşılıklı gerginliğin, çatışmanın değil barış ve istikrar ortamının egemen olmasını istiyoruz. Onun için son 25 yıl içinde bir taraftan bütün kardeş Türk Cumhuriyetlerini tanırken, onların istikrarı için katkıda bulunurken, diğer taraftan da bu Avrasya hattı üzerinde barışçıl her teşebbüse destek verdik ve buranın bir çatışma ortamı olmaktan çıkması için elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik."
Davutoğlu, iş adamlarına hitap etti
Davutoğlu, Rixos Otel'de düzenlenen Kazakistan'da ikamet eden Türk iş adamlarıyla değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Başbakan Karim Masimov ile önemli görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Masimov ile ekonomi bakanlarının her düzeyde görüşmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade eden Davutoğlu, bakanların her ay Türkiye'de ya da Kazakistan'da görüşeceklerini, yoğun tempoda görüşemedikleri takdirde telekonferans yöntemi ile alınan kararların takibini gerçekleştireceklerini belirtti.
İş adamlarını ülke ekonomisinin ve kültürünün temsilcileri olarak gördüklerinin altını çizen Davutoğlu, "Kazakistan'daki mevcudiyetimiz ve 2 milyar dolara yakın yatırımımız Kazakistan için olduğu kadar Türkiye için de önemli bir kaynaktır. Kazakistan ile dış ticaret hacmimizi 10 milyar dolara, yatırımları 10 milyar dolara, şu ana kadar da 20 milyar olan taahhütlerimizi 30 milyar dolara çıkarmak için omuz omuza çalışmamız ve bunların semeresini hep beraber görmemizi diliyorum" diye konuştu. aa
Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'in uluslararası denetim altında birleşik bir yürütme otoritesi kurulması önerisi tartışmalara neden oldu.
Orta Doğu'da yeni jeopolitik düzene doğru ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu turu kapsamında katılması beklenen Riyad'daki KİK Zirvesi’ne Irak, Mısır ve Ürdün'ün de çağırılması bölgede yeni düzen tartışmalarını beraberinde getirdi.
Libya'da Dibeybe hükümetini düşürme ısrarı Temsilciler Meclisi'ni bölünmeye sürüklüyor Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in, yeni bir hükümet kurulması ve başbakan seçilmesi yönünde attığı adımlar Libya siyasetinde yeni bölünmelere kapı aralıyor.
YAZARLAR
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.