2015 yılında Suriye'de neler yaşandı?
İç savaşın beşinci senesinde 2015 yılını büyük atılımlar yaparak geçiren muhaliflere karşı İran'ın kara desteği dışında Rusya'dan hava desteği almaya başlayan Esed rejimi ülkenin % 19.8'ini kontrol ediyor.
Beş yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye'de 2015'te neler yaşandı? İşte son durum
İç savaşın beşinci senesinde 2015 yılını büyük atılımlar yaparak geçiren muhaliflere karşı İran'ın kara desteği dışında Rusya'dan hava desteği almaya başlayan Esed rejimi ülkenin % 19.8'ini kontrol ediyor. Çöl alanları dahil olarak IŞİD Suriye'nin % 40'ına yakın bir alanda hakim iken en düşük nüfus da IŞİD kontrol alanlarında ikamet ediyor.
Tel Abyad ve Suluk'un ardından Türkiye sınır hattındaki varlığını güvenlik altına almak isteyen PKK'nın Suriye kolu PYD Haziran ayının sonunda başlattığı operasyon sonunda 8 Temmuz'da Ayn İsa beldesini ele geçirdi. Ayn El Arab'tan Ayn İsa'nın alınmasına kadar geçen yaklaşık yedi aylık süreçte PKK'nın Suriye kolu PYD, IŞİD'ten yaklaşık 2.100 km²'lik bir alanı almış ve Ayn El Arab'ın güneyinde Sırrin ile Tel Abyad'ın güneyindeki Ayn İsa'ya kadar inerek IŞİD'in Suriye'deki merkezi olan Rakka için bir tehlike oluşturmaya başladı.
PKK'nın Suriye kolu olan PYD ise Kuzey Suriye'de Türkiye sınır hattının üçte ikisini kontrol ediyor. PKK'nın büyük alan kazanımları yaşadığı 2015 yılında IŞİD'in kaybettiği % 14 oranındaki alanı PKK'nın kazandığı ve kontrol alanını Suriye'nin % 25'ine çıkardı. Toplamda 2014'e göre % 186 oranında artış gösteren PKK kontrol alanlarının birçoğu ise Esed rejimi için de güvenli alanlar olarak görülüyor. PKK 2015 yılında Ayn El Arab, Tel abyad, Ayn İsa, 93. Tugay, Hol, Şadadi ve Haseke barajı çevrelerini IŞİD'ten alırken 2015'in son günlerinde Rakka'nın doğusunda Fırat nehri üzerindeki Tişrin barajını da ele geçirdi. Tişrin barajından sonra Tişrin köyü ve çevresinde ilerleyen PKK'ya bağlı güçler Kelgel köyü kırsalında konuşlandı. Böylece PKK, Türkiye'nin tüm açıklamalarına rağmen Fırat'ın batısına geçmiş oldu.
ABD'den sonra Rusya'nın Türkiye ile yaşadığı sorun ardından Rusya'dan da hava desteği almaya başlayan PKK Rakka dışındaki iki kontrol alanı olan Halep'in kuzeybatısındaki Afrin ve Halep'teki Şeyh Maksud'ta toprak kazanma girişimlerini sürdürüyor.
Muhalifler için ise 2015 yılının Eylül ayına kadar oldukça verimli bir yıl geçti. Şubat 2015'te çalışmaları başlatılan Fetih Ordusu ile 8 temel grup çevresinde bir araya gelen yaklaşık yirmi muhalif grup rejimin kuzey merkezi İdlib vilayetine bir operasyon başlattı. Rejim İdlib dışında Palmira ve Humus'ta kaybettikleri ile beraber 2015 yılında toplam hakimiyet alanının % 16'sını kaybetti.
Rejimin 2015 yılındaki en büyük kaybı İdlib vilayetindeki iki önemli askeri merkezin ve ikmal üslerinin Fetih Ordusu tarafından ele geçirilmesi oldu. Vadi Deyf ile başlayan süreç Mart ayında Fetih Ordusu'nun başlattığı büyük operasyonlarla genişledi ve rejim kuzeydeki İdlib vilayetini tamamen kaybetti. 28 Mart'ta Fetih Ordusu'nun İdlib'e girmesinin ardından Cisr Eş Şuğur'a yüründü. 11 Mayıs tarihinde Fetih Ordusu tarafından fethedilen Cisr Eş Şuğur'un ardından 10 Eylül'de Ebu Zuhur hava üssünün alınması ile rejim İdlib vilayetinde kuşatma altındaki Fua ve Kefreya dışındaki tüm topraklarını kaybetti. Fua ve Kefreya ise Zabadani ile karşılıklı bir anlaşmanın sağladığı güvenlik ile İdlib vilayet merkezinin hemen kuzeyinde kuşatma içinde varlığını sürdürüyor.
Muhalifler Suriye toplamında ülkenin % 15'lik bir kısmını kontrol ediyor. İdlib vilayeti ile Halep merkez ve kuzey hattı ile Halep'in güneyinden M5 ile Sarakib'e uzanan Han Tuman ve Zirbe bölgeleri, Humus'un kuzeyinde abluka altındaki Hula ve Sirmaniye hattı muhaliflerin en güçlü şekilde mücadeleye devam ettiği alanlar.
Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'in uluslararası denetim altında birleşik bir yürütme otoritesi kurulması önerisi tartışmalara neden oldu.
Orta Doğu'da yeni jeopolitik düzene doğru ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu turu kapsamında katılması beklenen Riyad'daki KİK Zirvesi’ne Irak, Mısır ve Ürdün'ün de çağırılması bölgede yeni düzen tartışmalarını beraberinde getirdi.
Libya'da Dibeybe hükümetini düşürme ısrarı Temsilciler Meclisi'ni bölünmeye sürüklüyor Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in, yeni bir hükümet kurulması ve başbakan seçilmesi yönünde attığı adımlar Libya siyasetinde yeni bölünmelere kapı aralıyor.
YAZARLAR
Mustafa KASADAR
Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...
Av. Mustafa KARAKAŞ
Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...
Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU
Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...
Tuğba GÜNEY
KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...
Dr.Zülkarneyn VARDAR
CENNET NEREDE? Devamı...
Arslan ATEŞ
ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...
Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN
Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...
İdris ŞEKERCİ
28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...
Muhammet BİNİCİ
BENİM AİLEM Devamı...
Dr. Metanet OĞUZ
İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...
Beytullah DEMİRCİOĞLU
Haydut Devlet İfadesi Devamı...
حسين الموسى
وجاء رمضان Devamı...
Bayram KARA
AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...
Dr.Hasan Fehmi ÇİÇEK
İSRA VE MİRAC Devamı...
Şahmettin BALAHORLU
ÜSKÜP (SKOPJE) / KUZEY MAKEDONYA Devamı...
Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر
(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...
شهم الدين بلاحورلو
اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...
FOTO GALERİ
Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.