Mahmut Akşit açıkladı! Batı milli motoru engellemek için bakın ne yapmış TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Akşit, Batılı ülkelerin milli motor projesini sekteye uğratmak için TEI çalışanlarına kanca attığını söyledi.

Mahmut Akşit açıkladı! Batı milli motoru engellemek için bakın ne yapmış TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Akşit, Batılı ülkelerin milli motor projesini sekteye uğratmak için TEI çalışanlarına kanca attığını söyledi.

2013 yılından bu yana TEI Genel Müdürlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Mahmut Akşit, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.

Akşit'in açıklamalarından öne çıkanlar;

TEI, 1985 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı'nın doğrudan ve dolaylı iştirakleriyle General Electric (GE) ortaklığıyla kurulmuş bir firmadır. Silahlı Kuvvetler vakfımız şirketinin yüzde 54'üne sahiptir, yani şirketimiz Silahlı Kuvvetler alt şirketidir.

2002'den sonra atılım dönemi

2002'den sonra devletimizin Sayın Cumhurbaşkanımızın da ciddi olarak takip etmesi ve desteğiyle savunma sanayisindeki hamlesiyle TEI'de de kendi özgün motorlarımızı geliştirmek yönünde çalışmalar başlamış. 2010 - 13 arası küçük kendi özgün motorlarımızla üretime başlandı. Ben 2013'ün sonunda göreve geldim.

Dünyada hemen hemen hiçbir uçak imalatçısı motoru da imal etmekle uğraşmaz

Motor ciddi yüksek teknoloji gerektiren bir konu. O nedenle dünyada hemen hemen hiçbir uçak imalatçısı motoru da imal etmekle uğraşmaz. Motoru yüksek teknoloji sahibi başka firmalar üretir. Mesela hepimizin bildiği AirBus ve Boeing yolcu uçaklarını üretiyor ama bunların motorlarını kendisi üretmiyor. Bu firmalar müşteriye soruyor örneğin THY 10 tane 737 alacak. Boeing soruyor 'hangi firmanın motorunu tercih edersin' diye. Yüksek teknoloji gerektirdiği için herkes de yapamıyor.

Motor üretimi projesinde başarısız örnek Hindistan

Hindistan kendi milli motorunu geliştirmek için yaklaşık 17 yıllık bir program uyguladıktan sonra projeyi rafa kaldırdı diye biliyorum. Hala daha Hindistan'ın kendi özgün helikopter motoru veya savaş uçağı motoru yok.

Türkiye'nin ilk milli turboşaft motoru TEI-TS1400'ün geliştirilmesi amacıyla hazırlanan Turboşaft Geliştirme Projesi'nde neredeyiz, bunu Hürkuş gibi uçaklarda görecek miyiz? 

Turboşaft Geliştirme Projesi 2017'nin Şubat ayında imzalandı ve mart ayında takvim başladı. Motorumuzun tasarımlarını ve tasarım döngülerini yaptık. Şu an imal edip teslim ettiğimiz. Aralık'ta Cumhurbaşkanımız katılımıyla teslim ettiğimiz motor 7 kere tasarım döngüsü baştan aşağıya yenilenmiş bir motordur. Tasarım belli bir aşamaya geldi. Prototipimizi teslim ettik. Şu aşamada olgunlaştırma aşamasındayız.

TEI personeline kanca atıldı

Öyle girişimler oldu. Hatta TEI-PD170'in en kritik aşamasında baktık ki ekibimizin en değerli elemanlarına Avrupa'dan çok güzel teklifler gelmeye başladı. Ben de duydum bunları. Ekibi topladım onlara güzel bir öğlen yemeği ısmarladım. Dedim ki, "Arkadaşlar bakın bu milli bir görev kendinizi yarı yarıya askerde kabul edeceksiniz. Biraz daha yüksek maaş tabii ki hakkınız gidebilirsiniz ama bunu bir milli bir görev addedip birazcık dişinizi sıkacaksınız. Biz bu motoru üretim eşiği aşıncaya kadar hiçbir yere gitmemenizi rica ediyorum." dedim. Onlar da sağ olsunlar sıkı durdular. Ciddi bir kayıp yaşamadık.

Mahmut Akşit kimdir? Yerli helikopter motoru üreten Mahmut Akşit kimin oğlu?

Mahmut Akşit, Türkiye'de ilk yerli jet motoru üretimini gerçekleştiren TEİ'nin Genel Müdürlüğü görevini yürütmekte. Mahmut Akşit, Türkiye’nin de yakından tanıdığı ünlü bir İlahiyatçı profösürün oğlu. Peki Mahmut Akşit kimdir? Mahmut Akşit kimin oğlu? İşte yerli helikopterin motorunu yapan Mahmut Akşit’in hayatı, biyografisi. 

 

Üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde tamamlayan Mahmut Akşit, ABD'deki doktora çalışmaları sonrası 2013'ten bu yana TEİ'nin Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor.

Mahmut Akşit kimdir?

1967 yılında Denizli’de doğan Prof. Dr. Mahmut Akşit, İlahiyatçı Cevat Akşit hocanın oğludur. 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Lisans derecesi ile mezun olan Mahmut Akşit, akademik çalışmalarını ABD Troy, NY’da bulunan Rensselaer Polytechnic Institute’da sürdürdü. Mahmut Akşit, Makina ve Havacılık Mühendisliği Bölümünden 1993 yılında Yüksek Lisans [MSc], 1998 yılında da Doktora [PhD] derecelerini tamamla 2004 yılında Doçent, 2015 yılında Profesörlük unvanlarını aldı.

ABD bulunduğu sırada General Electric Corporate ArGe Merkezi’nde 10 yıl boyunca sırasıyla Consultant Research Engineer, Senior Researcher, Static Seals Manager ve son olarak da Advanced Seals Research Team Leader olarak görev yaptı. Sn. AKŞİT 2001 yılında Türkiye’ye dönerek Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü.

Kariyerine 2003 yılından itibaren Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünde devam eden Mahmut Akşit, 2016 yılında Profesörlük unvanını almıştır. Profesör Akşit, 2013 yılı Aralık ayında TEI (TUSAŞ Uçak Motor Sanayi A.Ş.) Genel Müdürlüğü’ne atanmış olup halen bu görevinin yanında MILRES Milli Rüzgar Türbini Geliştirilmesi Projesi Başkanlığı, ESAC Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Uluslararası Gaz Türbini Enstitüsü Isı Transferi Teknik Komitesi üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Akşit’in Uçak Motorları, Gaz ve Buhar Türbinleri konularında 25 yılı aşkın tecrübesi, 16 değişik ülkede yayınlanmış 60’ın üzerinde patentleri, 150’ye yakın makale, tebliğ, NASA ve NATO teknik raporları ve benzeri bilimsel yayınları bulunmaktadır.

YAZARLAR

Beytullah DEMİRCİOĞLU

Haydut Devlet İfadesi Devamı...

Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر

(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...

Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU

Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...

Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN

Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...

Arslan ATEŞ

ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...

Tuğba GÜNEY

KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...

İdris ŞEKERCİ

28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...

Mustafa KASADAR

Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...

Av. Mustafa KARAKAŞ

Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...

Bayram KARA

AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...

Dr. Metanet OĞUZ

İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...

شهم الدين بلاحورلو

اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...

حسين الموسى

وجاء رمضان Devamı...

FOTO GALERİ

Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.