Libyalı Türklerin tarihi serüveni

Libyalı Türklerin tarihi serüveni

Tarihi kayıtlarda Erdoğan ve Bahçeli’nin vurguladığı Köroğlu Türkleri, ‘Kuloğlu’ (Kouloughlis) olarak yer alıyor. Bugün Libya’da kendilerini Kuloğlu olarak tanımlayan 13 büyük aşiret var ve Türk soylu nüfus bir milyonu aşıyor.

Timealem Haber Merkezi / Şahmettin Balahorlu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, Libya’da yaklaşık 1 milyon ‘Köroğlu Türkü’nün etnik temizlik riskiyle karşı karşıya kaldığını açıklamasından sonra bu ülkedeki Türk varlığı merak konusu oldu. Tarihi kayıtlarda Köroğlu Türkleri, ‘Kuloğlu’ (Kouloughlis) olarak yer alıyor.

Bugün Libya’da kendilerini Kuloğlu olarak tanımlayan 13 büyük aşiret bulunurken, Köroğlu Derneği de ülkede faaliyet gösteriyor. Libya’daki Türk soylu nüfusun bir milyonu geçtiği belirtilirken, özellikle 500 bin nüfuslu Mısrata’da yaklaşık 300 bin Türk kökenlinin yaşadığı, tarihsel süreçte ise Türk varlığının Emevi dönemine kadar dayandığı ifade ediliyor. Libya’daki Türklerin varlığını araştıran Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Abdullah Erdem Taş, “Aslında Libya’ya Kuloğullarından önce gidip yerleşen Türk varlığı söz konusu. Kaynaklarda Kuzey Afrika’ya sefer düzenleyen İslam Orduları içinde ‘Uzlar’ tabiri geçiyor. ‘Uzlar’ın çok iyi ok attıkları ve savaşçı oldukları anlatılıyor” diye konuştu. Taş, sorularımızı şöyle yanıtladı:

İlk Türkler ne zaman yerleşti?

Endülüs Emevilerinin yıkılmasıyla Kuzey Afrika’daki Müslüman toplumlar sahipsiz kalıyor. Süreç içerisinde İspanyolların baskı ve saldırıları söz konusu. Libyalılar, 1486-1487’de Osmanlı’ya elçi yollayıp yardım istiyor. 2. Beyazıd, o sırada kardeşi Cem Sultan ile mücadele ediyor. 1500’lerin başında Kemal ve Piri Reis, yardıma giderek, bu toplulukları Kuzey Afrika kıyılarına taşımaya başlıyor. Ardından Barbaros kardeşler; Hızır ve Oruç reisler Batı Akdeniz’e seferlere başlıyorlar. Barbaros kardeşler Tunus ve Cezayir kıyılarına yerleşip İspanyol saldırılarına karşı koyuyorlar. Kuloğullarının Libya’daki varlıkları bu dönemde başlıyor.

Osmanlı döneminde neler yaşandı?

16.yüzyıldan itibaren Oruç ve Hızır Reis emrindeki Türk askeri, Trablus’a yerleşip, İspanyol saldırılarına direniyor. İspanyollar 1510’da Trablus Kalesi’ni ele geçirince, Müslümanlar kalenin 20 kilometre güneyine çekiliyorlar. Libyalılar, ikinci kez Osmanlı’ya yardım çağrısında bulunuyor. Çağrıya Kanuni Sultan Süleyman olumlu cevap verince, Arapça bilen Murat Ağa Libya’ya yollanıyor. Bu sırada Barbaros Hayrettin Paşa, Libya kıyılarındaki faaliyetlerini devam ettiriyor. Osmanlı ve yerli halk Tacura’da direniş merkezi oluşturuyor. 1551’e kadar mücadele sürüyor. Sonunda Kaptan-ı Derya Sinan Paşa, 120 parça gemi ve yüzlerce askeriyle 1551’de Trablus’u fethediyor.

Kuloğullarının kökleri nereler?

Libya’daki Türklerin sayısı 1551’den sonra hızla artıyor. İlk etapta 2 bin asker Trablus’a ulaşıyor. Gidenlerin çoğunu Çanakkale, İzmir, Muğla’daki Türkler oluşturuyor. Türk soylular Trablus ve çevresine yerleşiyor. Yeniçerilerin evlenmeleri yasak. Ancak 16 ve 17. yüzyıla gelindiğinde Yeniçeriler, bu ülkedeki kadınlarla evlenmeye başlıyor. Türk soylulardan doğan çocuklara Kuloğulları deniliyor.

Köroğlu telaffuzu nereden geliyor?

Yeniçeriler, karakollarda odalarda yaşıyordu. Yerel halk, ilk yerleşenlere Karakoğlu diyordu. Zaman içinde Köroğlu demeye başladılar. 18.yüzyılda Kuloğlu topluluğu, Libya’daki yönetimi ele geçirdi. Karamanlı Ahmet Paşa Vali olarak Libya’yı yönetti. Libya toprakları, Kuloğulları’nın yönetiminde Osmanlı’ya bağlı olsa da yarı müstakil bir devlet konumundaydı.

İtalyan işgalinde Türk subaylara destek verildi mi?

Kuloğullarının 1835 sonundaki nüfusu 60 bini geçiyordu. İtalyanlar, 1911’de Libya’ya asker çıkartınca Kuloğulları, Enver ve Mustafa Kemal Paşa’ya destek çıktılar. Bingazi, Derne hattında Osmanlı subaylarına Kuloğulları’nın yardımları söz konusu. Direnişin ilk teşkilatlanması Senusiler’in yanı sıra Kuloğulları tarafından hayata geçirildi.
 

Libyalı Türklerin tarihi serüveni
 
Libya’daki Türk varlığını araştıran İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof.Dr.Ahmet Kavas Milliyet aracılığı ile şu bilgileri aktardı: “Kapıkulu askerlerinin oğulları’ anlamına gelen Kuloğlu tabiri, Trablus, Tunus ve Cezayir’e yerleşen Türklerin Arap, Berberi, Endülüs asıllı kadınlarla evliliklerinden doğan çocukları için kullanılır. Türk soylu olmalarına rağmen genellikle yerli gelenek ve adetleri tercih eden Kuloğulları devlete bağlılıklarından dolayı ‘Ahâlî-i Sâdıkası’ olarak bilinir. İtalyan işgalinden sonra kurulan Libya Devleti’nde ilk başbakan Kuloğulları’ndan Sadullah Koloğlu olmuştu.”

YAZARLAR

شهم الدين بلاحورلو

اليوم العالم الاسلامي يقف علي حافة الهاوية Devamı...

Dr.Ali İmran BOSTANCIOĞLU

Beşeri Sermayeden Etkin İstifadeye Dair Devamı...

İdris ŞEKERCİ

28 ŞUBAT'IN SAHTE MAĞDURLARINI DA SAHTE KAHRAMANLARINI DA TANIYORUZ Devamı...

Prof.Dr.Abdullah KAHRAMAN

Covid-19 Aşısı Üzerinden Medeniyet ve Uygarlık Farkı Devamı...

Dr. Muhammad SAFAR د. محمد صفر

(3) خواطر رمضانية قرآنية Devamı...

Bayram KARA

AMERİKA YAZILARI-3 MASKE-DİN-BİLİM Devamı...

حسين الموسى

وجاء رمضان Devamı...

Av. Mustafa KARAKAŞ

Anayasa Değişikliği, Yargı Tarafsızlığı Devamı...

Mustafa KASADAR

Ar damarı çatlayanların alçaldıkça alçalmaları Devamı...

Arslan ATEŞ

ETE KEMİĞE HAPSOLMAK Devamı...

Beytullah DEMİRCİOĞLU

Haydut Devlet İfadesi Devamı...

Dr. Metanet OĞUZ

İNSAN, ÖZ DEĞERLERİNİ NASIL BELİRLEMELİ? Devamı...

Tuğba GÜNEY

KAYGI VE TEVEKKÜL Devamı...

FOTO GALERİ

Time Alem © 2015 Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.